Een aangenaam binnenklimaat
Belangrijke voorwaarde voor een aangenaam binnenklimaat is de thermische behaaglijkheid, ook wel thermisch comfort genoemd.
Hiervoor zorgt de cv installatie.
Een optimaal comfort is echter erg persoonsgebonden.
De één voelt zich behaaglijk bij 18°C met een dikke trui aan, terwijl de ander in een overhemd 22°C prefereert.
Ook gezondheid, leeftijd en gewenning spelen mee. Aan een hoge temperatuur went men snel.
Verder speelt de aard van bepaalde activiteiten een rol. Stilzitten vraagt een wat hogere temperatuur dan het verrichten van (huishoudelijke) werkzaamheden.
De kamerthermostaat vervangen door een klokthermostaat
Een klokthermostaat is een kamerthermostaat met ingebouwde klok. Vaak digitaal en met een grote keuze aan functies en snufjes.
De klokthermostaat kan automatisch omschakelen naar verlaagde (voor het naar bed gaan) of verhoogde (voor het opstaan) temperatuur.
Ook afwijkende tijden (weekenden) hoeft men maar één keer te programmeren en de klokthermostaat schakelt automatisch om.
Met de partyschakelaar kunt u “handmatig ingrijpen”. Voorbeeld: normaal gaat u om 23.00 uur naar bed. Doordat u bezoek ontvangt, weet u dat het minstens twee uur later wordt.
U zet dan de tijdschakelaar om elf uur op twee uur later waarmee u de uitschakel periode verlengt, zonder het ingestelde programma in de war te gooien.
De klokthermostaat is in diverse uitvoeringen leverbaar, onder andere met:
- Timerfunctie: door een druk op de knop wordt de dagtemperatuur gedurende een aantal uren verlaagd
(praktisch bij een wisselend dag- en nachtrooster) - Automatische zomer- en wintertijd instelling
- Optimizer: wanneer het ’s nachts snel afkoelt, moet de ketel vroeger starten om de gewenste temperatuur te krijgen. Een klokthermostaat met optimizerfunctie berekent dit zelf
- Radiografisch (zonder kabel) gestuurde klokthermostaat
- Open Therm klokthermostaten voor modulerende ketels